Basmul Cenusaresei in lume

Odinioara, intr-un tinut indepartat, (Cinderella) Cenusareasa traia fericita alaturi de parintii sai, pana cand mama ei moare.
Tatal fetei se recasatoreste cu o femeie rece, cruda care are doua fiice, Drizella si Anastasia. Cand tatal lui Cinderella moare, mama vitrega a Cenusaresei o transforma pe biata orfana in sluga.

In acele vremuri tinutul in care locuia Cinderella impreuna cu mama vitrega si cele doua surori traia un rege care avea un fiu la varsta insuratorii. Regele stabileste ca fiul sau, Printul, trebuie sa gaseasca o mireasa potrivita care sa ii ofere urmasi, iar un bal este o ocazie perfecta pentru ca printul sa o gaseasca pe aleasa inimii.

Balul, pantoful de sticla micut gasit de print, incercarea pantofului de sticla (the little glass slipper) pe toate fetele venite la castel si finalul fericit in care tanarul o alege pe Cinderella ca mireasa sunt momente ale povestii cunoscute pretutindeni in lume.

Dintr-o tanara nefericita care isi pierde parintii si devine servitoare in casa mamei vitrege, soarta Cenusaresei se schimba categoric o data cu balul de la castel. Ea devine peste noapte o printesa, fiind recompensata de providenta dupa inima ei mare.

Povestea Cenusaresei a fost publicata pentru prima data de Charles Perrault in Histoires ou Contes du temps passé in 1697 sub numele de Cendrillon, ori La petite Pantoufle de Verre. Ea a fost transcrisa in numeroase limbi, in limba engleza numele de Cinderella fiind un nume arhetipal.

Cuvantul “Cenusareasa” vrea sa surprinda pozitia sociala nedrepata pe care o are eroina principala a povestii la un moment dat. Azi poti sa ai statutul de print, maine pe cel de cersetor, asa cum se intampla de altfel si in cunoscutul roman pentru copii al lui Mark Twain – Print si cersetor.

La inceput Cenusareasa este fericita si traieste linistita alaturi de doi parinti iubitori, pentru ca soarta ei sa se schimbe dramatic in momentul in care ramane orfana. In final i se recunoaste succesul, dupa o perioada de suferinta si obscuritate, timp in care sufletul ei ramane la fel de curat, in ciuda faptului ca este tratata cu rautate de noua familie.

Jocuri video
In anul 2005 Disney a lansat un joc video intitulat Disney’s Cinderella: Magical Dreams (Cenusareasa lui Disney: Vise magice) pentru Nintendo Game Boy Advance.

Cenusareasa a mai aparut in jocurile video Kingdom Hearts (Regatul inimilor) unde interpreteaza rolul de printesa a inimilor.

Tot in seria Kingdom Hearts, Cinderella apare in Birh by sleep. Regatul nasterii a fost dezvoltat de aceeasi echipa care a creat Regatul inimilor: Lantul amintirilor.

Jocul a fost lansat initial in Japonia in ianuarie 2010, iar apoi in America de Nord si Europa pe 7, respectiv 10 septembrie 2010.

Birth by sleep este o versiune stilizata a unei scene de joc lansata pentru Sony Playstation Portable (PSP) si este o poveste fictiva anterioara lansarii seriei Kingdom Hearts.

In mediul online fetitele se pot distra imbracand-o pe Cinderella si pe celelalte personaje din joc. Isotesti-o pe Cenusareasa la bal, nu inainte de a lasa casa curata. Apoi ajut-o pe Cinderella sa se imbrace si mergeti impreuna la castel folosind pentru deplasarea in joc mouse-ul.

Advertisements

One thought on “Basmul Cenusaresei in lume

  1. Pingback: BunDeCitit.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s