Pocahontas, intre mit si realitate

PocahontasPocahontas sau „ Matoaka” s-a nascut in statul Virginia, in anul 1595.
Numele sau se traduce prin “rasfatata”, “jucausa” si aceasta fetita, indianca la origine era fiica capeteniei amerindiene Powhatan-Sachem.

Pocahontas a avut o viata scurta, de numai 22 de ani. Atunci cand tatal ei a vrut sa o ucida, capitanul englez John Smith a salvat viata tinerei fete, care a primit ulterior taina botezului si numele de “Printesa Rebecca”.

Mediatoare intre englezi si tribul ei din colonia Virginia, SUA, Pocahontas se casatoreste in 1614 cu plantatorul John Rolfe si este recunoscuta la curtea regelui Iacob I al Angliei ca printesa datorita inteligentei de care dadea dovada tanara indianca.

Pocahontas moare in drum spre Anglia, datorita unei pneumonii sau tifos, dar printre izvoarele scrise care ne-o infatiseaza pe curajoasa indianca este si o pictura de la Cupola Capitoliului din Washington cu botezul lui Pocahontas, alias Rebecca Rolfe. Inainte de iminentul deces, Rebecca reuseste sa salveze viata sotului sau, John Rolfe, acuzat ca si-a tradat tara.

Cum arata Pocahontas?
Pocahontas avea ochii maro inchis si parul de culoare neagra. In afara de John Rolfe care i-a fost sot, Pocahontas a fost oarecum atrasa de John Smith, capitanul englez care a salvat-o de la moarte si de Kocoum.
Cei mai buni prieteni ai sai erau Nakoma, Meeko, Percy si Trec.
A fost subiect de film, ea fiind interpretata de actrita Irene Bedard in Pocahonts, Calatorie spre o lume noua. Aici trailerul filmului.

Poza: wikia

Poza: wikia

Literatura si muzica
In literatura, John Esten Cooke o portretizeaza pe tanara indianca in My Lady Pocahontas unde scriitorul prezinta biografia ei. De asemenea, scriitorul german Arno Otto Schmid vorbeste despre Printesa Rebecca in cartea de nuvele si povestiri Peisaje maritime cu Pocahontas (1955).

In muzica Neil Young, John Davenport si Eddie Cooley lanseaza compozitii muzicale dedicate lui Pocahontas.
Pocahontas apare si in filmele lui Walt Disney incepand cu 1995. In tara noastra a fost dublata in limba romana productia americana Pocahontas, lansata pe 23 iunie 1995.

In film, capitanul John Smith calatoreste alaturi de soldati si marinari britanici spre Lumea Noua, cu scopul de a jefui acest tinut. Pe vasul britanic se afla si guvernatorul Ratcliffe care viseaza sa se imbogateasca in urma acestei calatorii. Tatal lui Pocahontas incearca sa aranjeze casatoria intre fiica sa si cel mai mare luptator al tribului, in timp ce Pocahontas se impotriveste. Sosirea navei englezesti aduce o schimbare majora in viata fetei care va trai cu aceasta ocazie si prima dragoste.

Pocahintas, intre mit si realitate
In viata istoriei americane, Pocahontas a jucat un rol foarte important. Descrisa ca o fata plina de compasiune, Pocahontas a intervenit pentru bunastarea colonistilor, salvandu-le viata. Datorita ei, colonistii au primit alimente de la indieni, Pocahontas fiind o legatura importanta intre americani si englezi.
Chiar daca nu stim cu certitudine cine a fost in realitate Pocahontas, aspectele romantice ale vietii ei au ramas, fara îindoiala, in istoria statului Virginia pentru totdeauna.

Jocuri online cu Pocahontas
In mediul online, printre cele mai indragite jocuri cu indianca Pocahontas sunt:
– Pocahontas: Princess of the Powhatan
– Coloreaz-o pe Pocahontas
Imbrac-o pe Pocahontas
Descoperiti-o pe curajoasa Pocahonas in jocurile cu printese de la disney si luati parte alaturi de tanara indianca la cat mai multe aventuri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s